Polkozic » Specials » Calorieen snacks en sauzen

Snack gezond - calorieën van snacks en sauzen

Snack gezond - calorieën van snacks en sauzen Natuurlijk kun je kiezen voor een strikt dieet waarin weinig is toegestaan om af te vallen, maar dit zal de meeste onder ons niet bekoren. Het is ook mogelijk om je normale voedingspatroon wat aan te passen zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van grote inspanningen. Zo kan het bijvoorbeeld al veel schelen als je frisdrank vervangt door light frisdrank of andere dranken met weinig calorieën. Ook snacks en de sauzen die we daarbij gebruiken zitten vol met calorieën. Door het maken van de minst slechte keuze binnen deze groepen, kun je toch je calorie-inname verminderen en gezonder leven. Helemaal gezond is snacken uiteraard niet, maar snacken met minder calorieën betekent dat er ook minder calorieën verbrand hoeven te worden.

Verschillen in calorieën bij snacks

Het lijkt misschien alsof het weinig uitmaakt welke snack je eet, of het nu een frikandel, mexicano of kroket is. Toch kan de keuze voor een bepaalde snack een groot verschil maken. Sommige snacks bevatten zelfs tot twee keer meer calorieën dan andere snacks; zo bevat een mexicano bijvoorbeeld meer dan het dubbele aantal calorieën ten opzichte van een goulashkroket! Ook de manier van bereiding kan enorm schelen in het aantal calorieën. Frituren wordt hierbij meestal gezien als minst gezonde optie, maar dit verschilt per snack. Zo bevatten sommige ovensnacks zelfs meer calorieën dan frituursnacks. Dit komt onder andere doordat ovensnacks in sommige gevallen meer vet bevatten om de juiste smaak te behouden bij een ovenbereiding.

Verschillen in calorische waarde door een andere bereiding

Bereiding in een airfryer kan ook een groot verschil in calorieën maken. Verschillende fabrikanten hebben niet alleen speciale snacks op de markt gebracht voor een bereiding in de oven, maar ook snacks die het goed doen in de airfryer. Hierbij is het altijd belangrijk om goed op de verpakking te kijken. Als een product aangepast is ten opzichte van de standaardvariant, kan het namelijk zijn dat er extra stoffen aan zijn toegevoegd, waardoor het aantal calorieën hoger kan liggen dan bij een reguliere snack. Toch kan over het algemeen gezegd worden dat een snack uit de airfryer gezonder is dan een snack uit de frituurpan. Bij de bereiding van friet is dit verschil wellicht het grootst; bij een portie friet kan een bereiding in de airfryer wel meer dan de helft aan calorieën schelen! Iedere kcal die het lichaam niet binnenkomt, hoeft er ook niet afgesport te worden!

Calorieën in saus

Bij een lekkere snack hoort ook een sausje. Sauzen zijn er in diverse soorten en maten, waarbij zelfs een saus als mayonaise in verschillende soorten en maten te verkrijgen is. Wat te denken van bijvoorbeeld light mayonaise of yogonaise? Al deze varianten hebben ook verschillende calorische waarden en een goede, gezonde keuze voor een saus kan dus veel betekenen voor de totale hoeveelheid calorieën van de maaltijd. Nu lijkt het natuurlijk weinig uit te maken; een saus is maar een klein gedeelte van de totale maaltijd, maar de verschillen tussen sauzen kunnen wel oplopen tot meer dan zeven keer het aantal calorieën! Met dergelijke verschillen kan de keuze voor een saus wel degelijk een verschil maken in het aantal calorieën van de totale snack of maaltijd.

Kies een zo gezond mogelijke snack

Met het maken van de gezonde keuze valt veel te winnen in calorieën. Een snack met zo min mogelijk calorieën, bereid op een zo gezond mogelijke wijze met daarbij een saus met een lage calorische waarde kan uiteindelijk een enorm verschil maken in de totale calorische waarde van de snack of maaltijd.
Calorieën van ovensnacks en hetelucht friteuses

Calorieën van ovensnacks en hetelucht friteuses

Natuurlijk is het mogelijk om te kiezen voor een dieet zonder snacks uit de frituur, echter hoeft het af en toe snacken of eten van friet niet per se slecht te zijn. De keuze voor een dieet zonder fri…
Gezonde saus: Calorieën van sauzen als mayonaise of ketchup

Gezonde saus: Calorieën van sauzen als mayonaise of ketchup

Een airfryer, ovensnacks of gezonde groentesnacks: We gebruiken allerlei middelen om onze calorie-inname te verminderen, terwijl we wel gewoon willen blijven snacken en lekker willen blijven eten. Sau…
Hoeveel calorieën hebben snacks van de frituur of snackbar?

Hoeveel calorieën hebben snacks van de frituur of snackbar?

Sinds de jaren zeventig is het aantal verkrijgbare snacks bij de frituur of snackbar meer dan verzesvoudigd. Met deze grotere verkrijgbaarheid van snacks is de gezondheid van de snacks echter niet toe…
Vervang vette snacks door snacks met minder calorieën

Vervang vette snacks door snacks met minder calorieën

Een frikandel bevat wel zo'n 200 kilocalorieën, een kroket zo'n 175 en een mexicano bevat zelfs meer dan 300 kilocalorieën. Een vette snack naast de maaltijd of 's avonds bij de TV kan dus grote conse…
Gepubliceerd door Polkozic op 27-01-2017, laatst gewijzigd op 17-02-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties