Polkozic » Specials » Vintage horloges
The juke joint

Klassieke en vintage horloges

Klassieke en vintage horloges Een nieuw horloge is al meteen de helft van zijn waarde kwijt zodra het de winkel verlaat, waar een vintage horloge waardevast is. Een goed vintage horloge heeft niet alleen een economische waarde, maar voegt ook een emotionele component toe; het dragen van een vintage horloge is het dragen van een verhaal. Het toont historisch besef, waardering voor vakmanschap en een ingetogen stijl en elegantie. Waar de moderne horloges groot en potserig zijn, zijn vintage horloges wat kleiner halen ze hun stijl uit ingetogen details.

Waarom een vintage horloge?

Er kunnen verschillende redenen zijn om te kiezen voor een vintage horloge; zo kan er gekozen worden voor een vintage horloge omdat ze waardevaster zijn dan een nieuw horloge, vanwege de ingetogen stijl van een vintage horloge of juist vanwege de patina die sommige horloges over de jaren heen verzameld hebben. Niet ieder vintage horloge ziet er ook uit als een gedragen klassiek horloge; sommige exemplaren zijn zeer goed bewaard gebleven en lijken wel als nieuw. Niet iedereen zoekt een dergelijk horloge, maar deze zijn over het algemeen wel meer waard. De liefhebber van vintage houdt vaak ook wel van wat patina, wat verwering, op het horloge waar aan te zien is dat het horloge al tientallen jaren oud is.

Wat kost een vintage horloge zoals Rolex of Patek Philippe?

De waarde van een klassiek horloge hangt voor een groot deel samen met het merk dat gekozen wordt. Bij het kopen van een vintage Rolex moet toch gedacht worden aan een minimum van 2500 euro, terwijl een merk als Zenith of Nicolet voor stukken minder van de hand gaat. Ook Omega, een gewaardeerd en gewild vintage merk, gaat over het algemeen voor minder geld over de toonbank dan een Rolex. Toch is ook Rolex niet de top als het gaat om vintage horloges; een merk als Patek Philippe heeft een startprijs van minimaal 3x zoveel als een goedkopere vintage Rolex, zo'n 7500 euro. Het merk is daarmee kwalitatief niet beter, maar het biedt wel meer vakmanschap in de mechaniek zelf en de modellen zelf zijn zeldzamer aangezien de oplages veel kleiner zijn dan bij Rolex.

Kan ik een vintage horloge dagelijks dragen?

Hoewel de prijzen van een mooie Omega, Zenith of Nicolet horloge uit de jaren vijftig, zestig of zeventig stukken lager liggen dan die van een klassieke Rolex, biedt Rolex meer kwaliteit als het om dagelijks draaggenot gaat. Ieder horloge kan dagelijks gedragen worden, echter zal er voorzichtiger omgegaan moeten worden met andere merken dan met een Rolex. De mechaniek van een Rolex is slijtvaster, nauwkeuriger en de kast steviger.

Is het plexiglas van een klassiek horloge te repareren?

Bij de oudere Rolexen zijn het de plexiglas glaasjes die echter wel snel beschadigen. Bijna alle vintage horloges hebben een plexiglas glaasje op de kast zitten, welke snel bekrast. Ondiepe krasjes of een doffe glans ontstaan al zeer snel op de plexiglas glaasjes. Toch is het niet verstandig om de glaasjes te vervangen bij dergelijke schade. Plexiglas laat zich ook zeer goed oppoetsen en polijsten. Hiervoor zijn diverse producten op de markt die niet veel kosten. Het herstellen van schade aan plexiglas moet echter niet te vaak gebeuren, aangezien er iedere keer een klein laagje wordt weg geslepen en zowel de vorm als de stevigheid van het plexiglas hierdoor achteruit kan gaan.
Beleggen in antiek en vintage spullen

Beleggen in antiek en vintage spullen

Vaak wordt antiek of vintage genoemd als een mogelijkheid om waardevast te beleggen. Toch is dit niet altijd het geval; ook antiek is onderhevig aan modetrends. De Friese staartklokken uit de 18e en 1…
Ik wil een goedkoop vintage horloge kopen, hoe doe ik dat?

Ik wil een goedkoop vintage horloge kopen, hoe doe ik dat?

Grote opvallende horloges domineren het straatbeeld, gemengd met de smartwatch van bedrijven als Apple en Samsung. Stijl en elegantie zijn verdreven door potserigheid, nepdiamantjes en een agressief g…
Klassieke vintage horloges: Rolex oyster perpetual datejust

Klassieke vintage horloges: Rolex oyster perpetual datejust

Onder alle vintage horloges is de Rolex oyster perpetual datejust toch wel een van de meest herkenbare modellen. Het typische dresswatch design met het vergrotende glaasje boven de datum was een dusda…
Vintage horloges verzamelen

Vintage horloges verzamelen

De echte verzamelaar kan niet anders dan waardering uitbrengen voor een verzameling vintage horloges; ouderwets vakwerk, geschiedenis en esthetische tijdscapsules. Het is dan ook niet vreemd dat de ec…
Gepubliceerd door Polkozic op 12-02-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
Schrijf mee!