Een aquarium inrichten
Een aquarium kan een grote rust uitstralen en met de juiste vissen een zeer mooie toevoeging zijn voor iedere woonkamer. Hoewel een aquarium er vaak uitziet alsof alles zichzelf wel regelt en geen onderhoud nodig heeft, komt er iets meer bij kijken dan alleen een bak met water vullen en er vissen inzetten. Een goede opstart zorgt er echter wel voor dat het onderhoud beperkt blijft, zodat er vooral genoten kan worden van het aquarium
Bepalen welk soort aquarium
Het eerste waarmee begonnen moet worden alvorens een aquarium gekocht wordt, is bepalen welk soort aquarium er moet komen. Er zijn diverse soorten beschikbaar en binnen die soorten ook nog eens allerlei verschillende maten en vormen aquaria. Zo bestaan er typen binnen het zoutwateraquarium en het zoetwateraquarium en kan een bak tropisch of subtropisch zijn. De meeste kiezen echter voor een tropisch zoetwateraquarium; hier vallen ook vissen zoals de bekende guppy of maanvis onder.
Locatie van het aquarium
Als de keuze gemaakt is, moet er gezocht worden naar een geschikte locatie voor het aquarium; een geschikte locatie zorgt ervoor dat de planten wel groeien, maar dat algen bijvoorbeeld niet de volle ruimte krijgen. Een algeneter kan immers ook maar zoveel aan. Aansluitend kan gezocht worden naar een mooie bak; waarbij altijd rekening moet worden gehouden met de hoeveelheid vissen die erin moeten overleven. Voor iedere cm vis geldt als vuistregel dat er 1 liter water nodig is; hoewel kleine, sterke visjes zoals guppy's en tetra's vaak ook met meer in een bak kunnen. Koop meteen de juiste pompjes, filters en overige apparatuur, zodat de bak thuis alvast opgestart kan worden.
Opstarten van het aquarium
Hoe het opstarten van een aquarium exact in zijn werk gaat is te vinden in de artikels die aan deze special gelinkt zijn, echter is het wel verstandig om nog niet meteen vissen te gaan kopen. Eerst moet het water de juiste waarden hebben bereikt voordat er langzaam vissen ingedaan kunnen worden. Doe ook dit laatste niet met alle vissen in een keer, maar stop bijvoorbeeld iedere week een klein aantal vissen erbij. Zo kan het aquarium en het water zich langzaam aanpassen aan de extra vissen.
Kiezen van de juiste vissen
Het kiezen van de vissen voor het aquarium is vaak het lastigste. Niet iedere vis kan namelijk zomaar bij een andere vis in dezelfde bak gezet worden; sommige eten andere vissen op of zijn territoriaal van aard. Om toch een goed begin te kunnen maken met een aquarium, zijn er allerlei soorten visjes verkrijgbaar die relatief sterk zijn en zeer goed te houden zijn. Hieronder vallen bijvoorbeeld de guppy, de platy en de tetra. Een voordeel van vooral de guppy's is dat zij zich relatief snel voortplanten, natuurlijk onder de juiste omstandigheden.
Onderhoud
Als de bak eenmaal opgestart is en er zitten vissen in, komt het op het onderhoud aan. Naast het reguliere onderhoud, kunnen algen een groot probleem veroorzaken. Hoewel er allerlei chemische middeltjes verkrijgbaar zijn bij aquariumzaken om de algen te doen verminderen, is het vaak ook mogelijk door middel van het toevoegen van de juiste algeneter of zelfs door het toevoegen van bepaalde slakken. Hiervoor is het wel belangrijk om te weten welke algen het betreft, zodat de juiste keus gemaakt kan worden.
Naast algen is ook de waterkwaliteit een belangrijk aspect aan het onderhoud van het aquarium, door regelmatig (vanaf 1x per week) een gedeelte van het water te verversen. Laat hierbij minimaal 2/3 van het water over, hoewel minder water verversen ook kan. Als het aquarium eenmaal goed loopt is het wekelijks verversen van water niet altijd nodig, maar kan er volstaan worden met een lagere frequentie.
Voor meer verdieping in de verschillende aspecten van het aquarium zijn er diverse artikelen aan deze special gelinkt.