Kwaliteit en techniek van Rock-ola jukeboxen
Net als Wurlitzer was ook Rock-Ola een late instapper in de jukebox markt. Het bedrijf startte in de jaren twintig en hield zich met name bezig met de productie van apparaten als weegschalen of verkoopautomaten. Vanuit hier deed het bedrijf de eerste voorzichtige poging om in te stappen in de entertainment industrie, waar indertijd een stijgende markt te vinden was. Met de Rock-Ola flipperkast uit 1932 hoopte Rock-Ola ook een gedeelte van deze groeiende markt in handen te krijgen. Helaas zou deze flipperkast dusdanig slecht verkopen dat het bijna het einde van het bedrijf betekende. Om het bedrijf te redden moest men iets verzinnen...
De eerste Rock-Ola jukebox
De opkomst van de jukebox was voor David Rockola, de eigenaar van het bedrijf, reden om een selectiemechanisme voor 12 selecties over te kopen en deze in een jukebox te bouwen. De eerste Rock-Ola jukebox was daarmee in 1935 geboren met de Rock-Ola A.
Van de eerste Rock-Ola jukebox hebben we helaas geen productieaantallen meer, echter kunnen we wel inschatten dat van het model erna, de Rock-Ola B uit 1936 zo'n 4300 stuks geproduceerd zijn, terwijl ernaast nog een tweede model liep. Dit tweede model, de Night Club, verkocht zelfs nog beter, met naar schatting 5600 stuks. Dit was het succes waar Rock-Ola op zat te wachten en met deze jukeboxen was de entree van het bedrijf in deze markt dan ook een feit. Met deze entree was echter niet iedereen even gelukkig. Seeburg en Wurlitzer besloten tezamen naar Rock-Ola toe te stappen om het bedrijf uit de markt weg te krijgen, echter zonder succes.
De derde speler op de jukebox markt
Hoewel Rock-Ola de verkoopaantallen van Seeburg of Wurlitzer bij lange na niet haalde, was het toch succesvoller dan die andere concurrent, AMI. Dit valt wellicht ook te wijten aan de agressievere marketing van Rock-Ola; zo wist het bedrijf in de publiciteit te komen met het plaatsten van een jukebox op de Queen Mary in 1936 (een model A!). Hoewel de oorsprong van de naam Rock & Roll op verschillende manieren verklaard wordt, wordt ook hierbij wel eens gedacht aan de naam Rock-Ola. Het vermoeden is dan ook dat Rock-Ola een bijdrage had aan de opkomst van de benaming Rock & Roll voor het betreffende muziekgenre. Overigens wordt ook wel eens andersom gedacht; dat Rock-Ola als naam bedacht is met een referentie aan Rock & Roll. Rock-Ola is echter terug te leiden op de originele eigenaar van het bedrijf, David Rockola. Veel Amerikanen hadden moeite met het uitspreken van zijn naam, waardoor hij er toe is overgegaan om in zijn bedrijfsnaam een streepje toe te voegen.
Populaire jukeboxen van Rock-Ola
Een aantal populaire modellen van Rock-Ola zijn onder andere de Tempo en de Tempo 2, hoewel ook de Comet geliefd is. Voor deze laatste worden wel lagere prijzen betaald, terwijl een prijs van rond de 7000 euro niet vreemd is voor een Tempo 1.