Polkozic » Specials » Jukebox

Een jukebox aanschaffen

Een jukebox aanschaffen Hoewel de jukebox al een flinke tijd niet meer te vinden is in moderne cafés, blijven de oude jukeboxen nog steeds populair. Voor een populair en mooi model worden al gauw prijzen gevraagd van boven de 10.000 euro. Is het dan nog wel reëel om een mooie jukebox te kopen als designitem voor bijvoorbeeld een woonkamer? Deze special beantwoord die vraag.

Goedkope jukeboxen

Hoewel de bekendere of zeldzamere typen open jukebox al snel boven de 10.000 euro zitten, is het nog steeds goed mogelijk voor voor veel minder geld een mooie, soms zelfs gerestaureerde, open jukebox te kopen. Diverse typen zijn om diverse redenen goedkoop te krijgen; zo zijn er enkele in Duitsland gemaakt open jukeboxen, die bij liefhebbers niet zo gewild zijn (al begint men deze nu ook te ontdekken) en zijn er enkele types die veelvuldig te vinden zijn en vandaar geen hoge prijzen opbrengen. Bij deze laatste typen, bijvoorbeeld de AMI K, AMI J en enkele Seeburg types, moet gedacht worden aan prijzen rondom, of onder, de 3000 euro. Dat lijkt nog steeds een forse prijs, maar de Duitse open jukeboxen bijvoorbeeld worden ook vaak aangeboden voor prijzen rond de 1500 euro, wat al een stuk schappelijker is.

Aanschaftips jukebox

Alvorens een jukebox aan te schaffen is het verstandig om eerst wat algemene aanschaftips door te nemen, die in een van de artikelen behandeld worden. Ook is het raadzaam om voor het specifieke model ook nog wat aandachtspunten door te nemen; ieder merk heeft zo weer zijn eigen specifieke puntjes. Naast het alleen maar doornemen van de probleemgebieden van de jukeboxen is het ook goed om van te voren te beseffen wat voor specificaties de jukebox heeft en wat de bedoeling is van de jukebox. Als de jukebox alleen maar als designitem wordt gebruikt, maar niet zozeer om muziek af te spelen, volstaat een jukebox met weinig selecties waarschijnlijk wel. Als het echter de bedoeling is dat de jukebox veelvuldig gebruikt gaat worden, is het verstandig om meteen op zoek te gaan naar een 200 select machine; een 100 select blijkt in de praktijk toch vaak te weinig te zijn voor de echte muziekliefhebber. Let bij aanschaf sowieso op de volgende items:
  • gerestaureerde of ongerestaureerde jukebox
  • origineel uiterlijk of verprutst uiterlijk
  • kwaliteit van het geluid
  • de techniek aan de binnenkant (netjes of oud/versleten uiterlijk)
  • het aantal selecties van de jukebox en een goede werking hiervan
  • kwaliteit van de kast en eventuele beschadigingen

Onthoud dat de binnenkant en achterkant van de jukebox veel meer zeggen over de kwaliteit van de restauratie of de algemene staat van de jukebox dan de voorkant dat doet! Er zijn veel slechte restauraties in omloop die er van voren prima uitzien, maar uiteindelijk aan de binnenkant een ramp blijken te zijn.

Prijzen

Hoewel de prijs van een jukebox voor een groot deel afhangt van de staat waarin deze verkeerd, is ook het merk en type belangrijk voor de prijsbepaling. Om een algemeen beeld te krijgen van de geldende prijzen bij diverse populaire jukeboxen, is hieraan in één van de artikels aandacht besteed. Bedenk wel dat een uitzonderlijk goed gerestaureerde jukebox een groot prijsverschil heeft met een acceptabele ongerestaureerde jukebox. Restauratie heeft dan ook niet alleen te maken met het uiterlijk, dat kan altijd wel een beetje opgepoetst zijn, maar vooral met de techniek. Een slechte jukebox kan dan ook een voortdurende nachtmerrie blijven met continue storingen.
Een jukebox aanschaffen

Een jukebox aanschaffen

Voor velen roepen de oude Amerikaanse open jukeboxen uit de jaren vijftig nostalgische herinneringen op. Voor anderen is een jukebox meer een typisch stijlelement uit de jaren vijftig. Hoe dan ook zij…
Goedkope en betrouwbare open jukeboxen

Goedkope en betrouwbare open jukeboxen

Het zoeken naar een mooie jukebox is voor een leek niet moeilijk; het is namelijk een kwestie van smaak welke jukebox als mooi wordt ervaren. Wat wel lastiger is, is om de keuze mede te baseren op de…
Prijzen veelvoorkomende jukeboxen

Prijzen veelvoorkomende jukeboxen

Bij de aanschaf van een jukebox speelt bij de keuze van het model ook vaak de prijs een grote rol. Een recente prijslijst vinden is een lastige opgave, vooral omdat er voornamelijk lijsten met verzeke…
Gepubliceerd door Polkozic op 02-07-2011, laatst gewijzigd op 07-07-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties