Kwaliteit en techniek van AMI jukeboxen
Hoewel AMI nooit de productieaantallen van Wurlitzer of Seeburg heeft gehaald, heeft het bedrijf wel een forse bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de jukebox. Het bedrijf startte in 1909 als de National Automatic Music Company, echter maakte het toen nog geen jukeboxen. De eerste producten die het bedrijf produceerde waren automatische muziekinstrumenten, zoals bijvoorbeeld pianola's (automatische piano's). Het duurde tot 1927 voordat de eerste jukebox geproduceerd werd. Wat Wurlitzer en Seeburg niet lukte, is AMI wel gelukt; het bedrijf bestaat nog steeds en maakt nog steeds jukeboxen.
De eerste jukebox van AMI
In 1927 bracht AMI de eerste AMI jukebox op de markt. Deze jukebox zou de National Automatic Selection Phonograph zijn, een jukebox die in totaal 20 selecties kon afspelen. Dit werd mogelijk gemaakt door het afspelen van twee kanten van 10 platen. Met deze eerste jukebox was AMI een van de vroege starters in de jukebox markt. Seeburg zou de eerste jukebox pas een jaar later op de markt brengen en Wurlitzer verkocht de eerste jukebox pas in 1933. De mechaniek die AMI in deze eerste jukebox gebruikte zou overigens pas in 1934 veranderd worden, dit terwijl andere fabrikanten toen al meer selecties aanboden. AMI bood wel als eerste jukebox fabrikant de mogelijkheid om twee zijden van een plaat af te spelen.
Het design van AMI
AMI wist zich duidelijk te distantiëren van de concurrentie door het design van de jukeboxen; waar Wurlitzer en Seeburg bij het ontwerp van de jukebox uitgingen van een fraai verlicht meubelstuk, trachtte AMI de jukeboxen te laten refereren aan architectuur. Met name de Singing Towers serie laat duidelijk een overeenkomst met de toen moderne wolkenkrabbers zien. Door te refereren aan wolkenkrabbers wilde AMI het technisch hoogstaande en moderne van de jukeboxen naar voren laten komen. Hier was echter meer dan alleen design voor nodig; het mechanisme bleef in het begin nog steeds achter bij de concurrentie.
Productieaantallen
Kijkende naar productieaantallen was AMI geen grote speler in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog; naar schatting zijn er nog geen 20.000 AMI's gebouwd in deze periode. Na de Tweede Wereldoorlog zou AMI meer jukeboxen verkopen, hoewel het nog steeds de fabrikanten Wurlitzer, Seeburg en Rock-Ola voor zich moest laten.
Waar het design van AMI jukeboxen uit de periode van vlak na de Tweede Wereldoorlog nog niet zo gewaardeerd wordt, zijn er een aantal modellen uit de 45-toeren periode die wel in de smaak vallen. De AMI bumpers en de AMI continental zijn bijvoorbeeld zeer geliefd, waarbij de AMI K en de AMI J in prijs nog achterblijven maar wel op geluidskwaliteit gewaardeerd worden.